CCTV Projelerinde RAID Seçimi

Kapalı devre kamera sistemlerindeki görüntü kayıtlarında kamera seçimi kadar önemli olan bir diğer konu da kayıt çözümünün seçimi ve uygulanmasıdır. Kaydedilen görüntülerin hangi kalitede, hangi sıklıklarla, ne tür bir hard diske kaydedileceği ve nasıl bir yedekleme sistemi kurulacağı gibi cevaplanması gereken bir çok konu vardır. RAID (Redundant Array of independent or Inexpensive Disks) yapısı, dilimleme veya aynalama olarak da nitelendirilen çözümün asıl amacı kayıt cihaz veya disklerinde meydana gelebilecek veri kaybının önüne geçmektir. RAID konusunda temel bilgiler için diğer blog yazımızı okuyarak bu yazıya devam etmenizi öneririz.

RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10 Sınıf Farkları Nelerdir?

CCTV görüntülerinin depolanması için, RAID seviyelerinden bir tanesi ile kurgulanmış bir sistem ile sıradan sabit disk depolama sistemi arasında fark yoktur. Video görüntülerinin bir sabit sürücüde (genellikle bir DVR cihazı kullanılarak) dijital olarak depolanması, geleneksel bir bilgisayarda depolanan veriden farklı değildir. RAID mod ile yapılandırılmış sistemlerde video verileri, daha güvenli bir şekilde saklanır ve yönetilir. Nihai amaç, çok daha yüksek düzeyde veri koruması sağlamak ve olağanüstü disk arızası durumunda verilerin bozulmasına karşı kurtarma sağlamaktır. CCTV’ler için yaygın olarak RAID 0 modu kullanılır. Bildiğiniz üzere RAID 0 modu ile toplam arşivleme kapasitesini artırarak, daha uzun sürelerde kaydedilmiş video görüntülerinin saklanması amaçlanır. Ancak, RAID 0 sistemleri hiçbir ekstra veri güvenliği sağlamaz. Bu yüzden RAID 1 ve RAID 5 yapılandırmaları, CCTV’ler için daha çok tercih edilen RAID modlarıdır. RAID 1 ile, tüm CCTV görüntüleri iki kopya halinde yazılır. Bu durum, gereken disk sayısını iki katına çıkarır. Yani; disk maliyetini artırır. Bunun yanı sıra, kanıt niteliğinde bir görüntü içeren disk disk arızalanırsa, bire bir kopyalanmış (aynalanmış) arşiv hala mevcut olduğundan görüntü kaybedilmez.

RAID Hard Disk Markaları

Tüm RAID seviyelerinin kullanılabildiği NAS cihazlarına bir IP adresi atanır ve verilere, bir ağ geçidi görevi gören sunucu aracılığı ile (PC veya dizüstü bilgisayarlar) erişilir. NAS cihazları durmaksızın çalışmak zorunda oldukları için SeagateToshiba ve Western Digital (WD) gibi markaların sadece bu cihazlara özel ürettikleri hard diskleri bulunur. Uzun ömürlü, ani akım dalgalanmalarına karşı dayanıklı ve ekstra güvenlik opsiyonları ile piyasada olan bu diskler, NAS cihazı olan kullanıcılar tarafından çokça tercih edilir, güvenle kullanılır.