IP Telefon Nedir?

Günümüzde, internet kullanımının yaygın olmasıyla; yeni bir soru gündem haline gelmiştir, ip telefon nedir?  ip telefon nedir sorusunun cevabı karmaşık gibi gözükmesine rağmen, oldukça basittir. Ip telefon terimi, internet veya intranet aracılığı ile sesli iletişimi temin eden telefon anlamına gelmektedir. Bu tanım, ip telefon nedir ve ip telefon nedir sorusunun cevabı basit bir şekilde açıklanmasıdır. Ip telefonu, analog ses sinyallerini alarak dijital ses sinyallerine dönüştürür ve bu ses sinyallerini, internet protokolü ile aktarır. İp üzerinden ses iletiminin gerçekleşmesi sayesinde, sabit ya da mobil telefonlar ile uluslararası görüşmeler de dahil olmak üzere, düşük bütçelere veya ücretsiz aramalar gerçekleştirebilmemiz mümkündür. Bunun yanında, mevcut olarak kullandığımız geleneksel telefonları, uygun adaptörler aracılığı ile VoIP telefonlara dönüştürebiliriz. Kullanıcılar tarafından kullanılan, konvansiyonel, analog veya dijital bağlantıları esnasında, diğer kullanıcıların da birer IP cihaz kullanılmasını sağlayarak seslerden veri ağlarına geçiş sürecini sağlayıp, özel ağ geçitleri sayesinde iletişim sağlamalarını mümkün kılabiliriz.

Bu yazımızı ayırdığımız, ip telefon nedir sorusunun cevabında değinilmesi gereken en önemli nokta; VoIP, analog ses sinyallerinin dönüştürülerek dijital sinyale çevrilmesi ve çevrilen bu dijital sinyalleri internet üzerinden işletmesidir. Bu nedenle; VoIP sistemi için en önemli nokta internete erişimin sağlanmasıdır. VoIP sayesinde, kesintisiz ve kaliteli bir iletişimin sağlanması amacıyla geniş bant internet kullanımı çözüm olacaktır.

Buna ek olarak, teknolojik gelişmeler sayesinde, ip telefon nedir sorusunun kapsamı ve ip telefon nedir sorusunun cevabı da gün be gün genişlemektedir. Teknolojik gelişmeler sayesinde, gün geçtikte VoIP hakkında birbirinden farklı çözümler bulunuyor veya çözüm önerileri ortaya atılıyor. VoIP çözümlerinin hepsinin internet alt yapısına ihtiyaç duymasına rağmen, bağlantı şekli  ve kullanılan donanımlar bakımından çeşitlilik gösterebilir. Günümüzde kullanılan VoIP çeşitlerinin hepsi, bilgisayardan bilgisayara, IP telefon ve Analog Telefon adaptörü sayesinde kullanılır. Bilgisayardan bilgisayara aktarılması ise en kolay yöntemlerden bir tanesidir. Buna ek olarak, bilgisayarın var olan programlarından faydalanarak da sağlanabilir.

Ip telefon nedir sorusunun yanında VoIP çözümleri de oldukça önem arz eder. Bu çözümlerden bir tanesi IP telefon kullanılmasıdır. Ip telefonlar, klasik kablolu telefonlarla görüntüsü bakımından benzerlikler gösterebilir. Farkları ise, Ip telefonlar klasik telefonların aksine, ses iletimini internet hattı üzerinden sağlarlar. VoIP sistemleri arasında en çok tercih edilen telefonlar, Ip telefonlardır. Analog telefonlar, VoIp teknolojisi ile klasik telefona, bilgisayara veya direk olarak internet hattına bağlanabilir. Analog telefon adaptörü, aynı zamanda analog ses adaptörü olarak da görev yapmaktadır.  Telefondan gelen analog sinyalleri alarak internet üzerinden iletilebilecek dijital sinyallere dönüştürmesini sağlayabilir. ip telefon nedir sorusunun yanında ip telefon nedir nasıl kullanılır sorusu da oldukça önemlidir.

 

IP Telefon Nedir, Nasıl Yapılır?

İki kullanıcının VoIP kullanarak yaptıkları görüşmeler esnasında, sesler belli başlı kod eklere ayrılır. Bu durumu örneklendirmek gerekirse; bir telefon görüşmesi yaptığımız zaman, bizim sesimiz karşı tarafa, belirli kodekler halinde şifrelenerek internet üzerinden iletilir. Bu gönderme durumunda, ses kodekleri paketler halinde, internet aracılığı ile upload edilir. Karşı tarafın sesi de işlemlerden geçerek kod eklenir ve bu durum sonucunda, ses paketler halinde internet aracılığı ile download edilmiş olur. Bu kod ekleme işleminin süresinde, ortalama olarak saniyede 40 Kbit/saniyelik band genişliği kullanılır. VoIP, arka planda birçok protokol kullanır, fakat bunlardan en yaygın olanı SIP protokolüdür.

 

SIP Protokolü:

Ip telefon nedir sorusunun cevabında, SIP protokolünün de oldukça önemli bir yeri vardır. Çünkü, SIP protokolü, özellikle, Türkiye’de yaygın olarak kullanılmaktadır. SIP’ın açılımı Sension Initiation Protocol’dür. SIP, internet aracılığı ile telefon hizmeti sunulabilmesi amacıyla geliştirilen bir protokoldür. SIP, bir IP ağı üzerindeki iki veya daha fazla kullanıcı arasında çağrı kurulumu ve çağrı esnasındaki parametrelerin değiştirilmesi amacıyla kullanılır.

Ip telefon nedir sorusunun yanında bir diğer önemli soru ise ip telefon kullanımının avantajlarıdır.

 

IP Telefon Nedir Sorusunda Yer Alan Avantajlar

  • VoIP, telekomünikasyon maliyetini yüksek oranla azaltır. VoIP sayesinde, telekomünikasyon maliyetini %50 ila %70 arasında azaltabilmeniz mümkündür. Sabit olan telefon numaranızı taşımanız durumunda, internet aracılığı ile hizmet almaya başlayabilir, nakil olan veya taşınan numaranız karşılığında hiçbir ödeme yapamazsınız.
  • Ip Santral Sistemi sayesinde, şirketinizin iletişimi sağlanırken esnek çözümler sunabilirsiniz. Bu esnek çözümleri, şirket merkezinde bulunan, birçok şubeniz tarafından herhangi bir ücrete tabi olmadan kullanmanız mümkündür. Bu özellik sayesinde, tüm şubeler arasında, ücretsiz telekomünikasyon hizmeti sağlayabilirsiniz. Bu madde, ip telefon nedir ve avantajları nedir? Sorusunun en önemli cevaplarından bir tanesidir.
  • Bunun yanında, VoIP kullanılarak yapılan aramalarda, kanal kısıtlaması sorunu yoktur.
  • Windows, Iphone, Android telefonlarınıza yükleyeceğiniz uygulamalar sayesinde, sabit numaranızı aktif olarak kullanabilir; aramalar yapabilir ve çağrı alabilirsiniz.

 

Cisco IP Telefon Nedir?

Ip telefon nedir sorusunun yanında, Cisco Ip telefon nedir sorusu; birleşik iletişimin önemine değinmemize neden oldu.

İnsanlar birçok farklı şekilde, bir arada çalışır. Bu birlikte çalışma halinde birçok işbirliği aracı kullanmaya gerek duyarlar. Sesli çağrı için IP telefon, web ve video konferansı, sesli mesaj, masaüstü paylaşım, mesajlaşma ve iletişim durumu gibi birçok işbirliği aracı vardır. Birleşik iletişim ise tüm bu iletişim araçlarının birleşimini sağlar ve belli bir kurum bünyesinde çalışan personellerin, birlikte çalışma durumunu daha verimli bir hale getirmekte faydası oldukça büyüktür. Tümleşik iletişim çözümleri, Cisco IP telefonlar, şirket içi yazılımlar ve iş ortakları tarafından, bulut sağlayıcılarının sağladığı bir servis olarak kullanıma sunulur.

 

IP Dect Telefon Nedir?

Ip telefon nedir sorusuna ek olarak Ip Dect telefon nedir sorusu da oldukça önemlidir.  Ip telefon nedir sorusunun cevabından farklı olarak, Ip Dect, kablo gerekmeksizin kullanılan bir iletişim sistemidir. Baz istasyonlarının kayıtlı olduğu santral arasında SIP Protokolü yaygınken, baz istasyonları arasında DECT hava arayüzü yaygın olarak kullanılır.

Ip telefon nedir sorusunun cevabı gibi IP Dect sistemler de oldukça önemlidir ve kullanım alanları oldukça geniştir. Ip Dept sistemler, kablosuz iletişime ihtiyaç duyduğumuz her alanda kullanılabilir. Özellikle; hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, fabrikalar gibi sürekli hareket halinde olan mekanlarda sıklıkla kullanılır ve büyük oranla kolaylık sağlar. Hastane, fabrika ya da alışveriş merkezleri kadar geniş kapsamlı olmasa bile, IP Dect sistemleri herhangi bir ofis çalışanına bile oldukça kolaylık sağlar. Çalışanlara, telefonu yanına alarak toplantıya gimt özgürlüğü, masasına bağlı kalmadan gelen çağrılara cevap verme olanağı sağlar. Ip telefon nedir sorusundaki bir diğer önemli konu ise IP Dect kurulurken dikkat edilmesi gerekenlerdir. Bunlar;

  •  Handover; Baz istasyonlarının, geniş alanlarda dahi, birbirlerini algılayabilmesi ve kesintisiz iletişim imkânı sağlamasıdır.
  • Roaming: Çok lokasyonlu kurumlara avantaj sağlayan bir özelliktir. Bir telefonun, başka bir baz istasyonu kapsamına girmesi halinde, o baz istasyonuna kayıtlıymış gibi kesintisiz görüşme yapabilmesine olanak tanır.

 

IP Telefon Ne İşe Yarar?

Ip telefon nedir sorusunun yanında, değinilmesi gereken bir diğer önemli konu ip telefon nedir ne işe yarar? dır. Ip Telefon nedir sorusunun yanında ip telefon nedir ne işe yarar sorusu da oldukça önemlidir. Ip telefonlar sayesinde, masa başı sabit telefonlara duyulan ihtiyaç ve bağlılık durumu ortadan kalkar. Akıllı telefonlar, tabletler veya diz üstü bilgisayarlara yüklenecek yazılımlar aracılığıyla, santral aboneleri, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar kendi santrallerine bağlanabilecek ve herhangi bir mekâna bağlı olmadan ofis telefonlarını kullanabileceklerdir. Kısacası; ip telefonlar, santral üyelerine oldukça avantaj sağlayabiliyor; onların özgürce hareket etmesine olanak yaratıyordu.

Yukarıdaki yazımızın ip telefon nedir kısmında bahsettiğimiz gibi, ip telefonlar kullanıcılara tasarruf yapma imkânı sağlamaktadır. Ip baz istasyonu üyeleri, birbirleri ile internet aracılığı ile haberleşebilir ve yaptıkları aramalardan herhangi bir ücret tahsil edilmez. Bu nedenle, ıp telefon kullanımı maddi olarak oldukça avantajlıdır. Buna ek olarak, ip telefon kullandığımızda başımıza gelebilecek problemlerden bir tanesi Ip yapılandırma hatasıdır. Peki, Ip yapılandırma hatası nedir? Ip yapılandırma hatası nedir sorusunun cevabı oldukça basittir. İnternete bağlanamama durumuma ya da bağlansa bile transferin gerçekleşmesi durumu ip yapılandırma hatası olarak adlandırılır.

 

IP Telefon Santrali Nedir?

Yukarıdaki yazılarımızda ip telefon santrali nedir sorusuna birçok yönden cevap verdik. Peki, birçok avantajına değindiğimiz ip telefon nedir sorusun yanında, ip telefon santrali nedir sorusuna cevap bulacağız.

Ip telefon santrali; ses, görüntü gibi iletişim gereksinimlerini network aracılığı ile sağlayan, iletirken ip protokolünü kullanan, yazı tabanlı telekomünikasyon sitemidir.

ip telefon nedir sorusunun cevabında bahsettiğimiz gibi, ip telefon santralinin birçok avantajı vardır. Bunlardan birkaçı; çok katılımlı telefon görüşmeleri, daha verimli bant genişliği, aynı anda internet ve Ip telefonların kullanılması, ücretsiz iletişim imkânı ve görüntülü görüşme olanağıdır.

Ip telefon nedir yazımız, aklınızdaki sorulara cevap vermediyse veya ip telefon nedir yazımızı okuduktan sonra ip telefon santrali kurulumuna ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız; web sitemizde  bulunan forma iletişim bilgilerinizi yazmanız durumunda, yetkili uzmanlarımız en kısa süre zarfında sizlerle iletişim sağlayacaktır.